Jesień kojarzy nam się zazwyczaj ze zmienną pogodą, z żołędziami i kasztanami, a także ze spacerami wśród spadających, kolorowych liści. Jesień to także czas dojrzewania niektórych warzyw i owoców. Przedszkolaki dobrze o tym wiedzą, ponieważ już od kilku tygodni rozmawiają o dojrzewających w naszych ogródkach i sadach czerwonych jabłkach, smakowitych gruszkach, dorodnych dyniach i kabaczkach. Doskonałym podsumowaniem zdobytych w tym czasie wiadomości był udział w Dniu Owoców i Warzyw, który miał miejsce w piątek 20 października. Tego dnia w naszych salach królowały warzywa i owoce – to z nimi związane były wszystkie zabawy, zajęcia oraz inne aktywności dzieci. Przedszkolaki rozwiązywały zagadki słuchowe i dotykowe, segregowały owoce i warzywa ze względu na rodzaj oraz kolor, przeliczały i kodowały z wykorzystaniem kolorowych ilustracji lub naturalnych okazów. Dzieci z grupy Zajączków i Lisków zobaczyły jak powstaje sok owocowy – zarówno maluchy jak i średniaki dzielnie pomagały paniom w przygotowaniu pysznego napoju, którym się później chętnie poczęstowały. Oczywiście nie zabrakło degustacji owoców, warzywno-owocowych prac plastycznych oraz pamiątkowych zdjęć, które w zimowe wieczory przypominać nam będą ten piękny jesienny, „smakowity” dzień!